Inapoi

STATUT

  1. Denumirea: Clubul de Speologie "Politehnica" Cluj-Napoca
  2. II. Sediul: Cluj-Napoca, Calea Floresti nr. 81, bl. V5, sc. 9, ap. 261; telefon 095-78629; C.P. 556 Cluj 9
  3. Obiectivul si scopul: Clubul de Speologie "Politehnica" Cluj-Napoca este o asociatie apolitica cu personalitate juridica, care isi propune crearea conditiilor, sprijinirea activitatilor si initiativelor de cunoastere complexa, protectie si valorificare a pesterilor, initierea tineretului in tainele speologiei si formarea unor buni speologi, precum si apararea si recunoasterea intereselor celor care practica activitatile speologice, membrii ai acestei asociatii.
  4. Aceste deziderate se vor realiza prin:

    1. Initierea si organizarea unor actiuni de descoperire, explorare, cartare, cercetare stiintifica a unor pesteri si avene, respectiv de cunoastere complexa si cercetare a unor zone carstice.

    2. Organizarea si participarea la expeditii cu caracter speologic, atat in tara cat si in strainatate.

    3. Sprijinirea publicarii rezultatelor explorative si stiintifice precum si organizarea unor actiuni de popularizare prin filme, diapozitive, mass media a activitatii membrilor asociatiei sau a pesterilor.

    4. Organizarea si desfasurarea unor actiuni de protectie a obiectivelor speologice, precum si preluarea in custodie a unor pesteri si avene.

    5. Desfasurarea unor activitati de ghidaj specializat in zone carstice si pesteri din proprie initiativa sau la cererea Ministerului Turismului, a altor organisme sau persoane particulare din tara si strainatate.

    6. Executarea unor proiecte de amenajare turistica a pesterilor.

    7. Realizarea unor lucrari de amenajare a pesterilor

    8. Executarea unor lucrari speciale – la mare inaltime sau la adancime, cu echipamentul specific tehnicilor speologiei alpine, respectiv de scufundare.

    9. Construirea, echiparea si exploatarea de cabane si refugii speologice

    10. Protejarea dreptului de autor si a dreptului individual sau colectiv de descoperire, de explorare, cartare, cercetare stiintifica, custodie si valorificare a obiectivelor descoperite sau cercetate

    11. Obtinerea dreptului de participare la deciziile asupra destinatiei sociale a obiectivelor descoperite, explorate, cartate, cercetate, protejate sau valorificate prin munca membrilor acestei asociatii.

    12. Colaborarea, pe baza deplinei egalitati, cu toate persoanele fizice sau juridice, cu institutiile sau organismele romane, straine sau internationale interesate de speologie si protectia mediului.

    13. Formarea unor speologi de valoare prin lectii teoretice si practice, scoli de initiere si perfectionare si conferinte.

    14. Constientizarea oficialitatilor asupra importantei sprijinirii activitatilor salva-speo

  5. Membrii

Poate fi membru al Clubului de Speologie "Politehnica" Cluj-Napoca orice persoana , cetatean al Romaniei, care a implinit varsta de 18 ani, recunoaste statutul si regulamentele de functionare ale clubului, indiferent de pregatirea profesionala, nationalitate, convingeri politice, sex sau religie.

Aderarea la CSP se face in scris, pe baza consimtamantului liber exprimat, pe proprie raspundere si cu asumarea tuturor riscurilor izvorate din activitatea speologica. In acest sens, la inscriere, solicitantul va fi informat asupra tuturor riscurilor la care ar putea fi expus.

Membri care au o activitate mai mare de 6 luni, au luat la cunostinta prevederile statutului si aler regulamentelor de functionare ale clubului si se obliga sa le respecte, au promovat un examen de verificare a cunostintelor teoretice si practice si corespund din punct de vedere medical, fac parte din categoria membrilor plini. Ei vor beneficia de un carnet de membru care le va atesta aceasta calitate. Verificarea cunostintelor teoretice si practice a membrilor plini se face de catre o comisie numita de consiliul de conducere, pe baza competentei, o data pe an. De asemenea, membrii plini au obligatia de a efectua un control medical annual, care se va trece in carnetul de membru prin mentiunea "apt" pentru practicarea speologiei.

Membri care nu indeplinesc conditiile din aliniatul precedent fac parte din categoria membrilor aspiranti.

Calitatea de membru de onoare se acorda persoanelor care isi aduc aportul la dezvoltarea speologiei sau la buna desfasurare a activitatilor clubului.

Drepturile membrilor

Indatoririle membrilor

  1. Clubul

Clubul de Speologie "Politehnica" Cluj-Napoca are urmatoarele drepturi:

Indatoriri

  1. Organele de conducere. Organizarea

Organele de conducere ale clubului sunt: Adunarea Generala si Consiliul de Conducere

Adunarea Generala este organul de conducere si decizie al clubului. Adunarea Generala se convoaca bianual, in lunile martie si octombrie. Ea se considera legal constituita daca sunt prezenti cel putin 2/3 dintre membri. Hotararile se adopta prin vot, eventual vot secret, cu majoritate simpla.

Obligatia pregatirii adunarii generale revine consiliului de conducere.

Adunarea generala extraordinara se intruneste la cererea a 1/3 din membri sau la initiativa consiliului de conducere

Atributiile adunarii generale:

Consiliul de conducere exercita atributiile adunarii generale in intervalul dintre doua adunari. Membrii consiliului de conducere se aleg annual in adunarea generala din luna octombrie, prin vot secret, cu majoritate simpla, din randul membrilor plini.

Presedintele: In functia de presedinte nu poate fi aleasa aceeasi persoana mai mult de doua mandate consecutiv. Dupa incetarea mandatului de presedinte, persoana care a detinut aceasta functie va fi numita vicepresedinte, iar in anul urmator nu va mai putea fi aleasa in consiliul de conducere.

Presedintele reprezinta clubul in relatiile cu alte persoane juridice sau particulare romane sau straine, mass media, etc. Presedintele semneaza contractele care angajeaza clubul. El prezideaza sedintele ordinare, sedintele consiliului de conducere si adunarile generale.

Vicepresedintele preia atributiile presedintelui in absenta sau la delegarea de catre acesta.

Responsabilul cu probleme juridice informeaza permanent consiliul de conducere asupra aspectelor legale ale activitatilor clubului

Atributiile consiliului de conducere

Consiliul de conducere al clubului se considera legal constituit daca sunt prezenti toti membri lui. Se admit absente bine justificate. In cazul neindeplinirii atributiilor, a unor abateri grave de la statut sau in cazul savarsirii unor acte antisociale, consiliul de conducere poate hotara eliberarea din functie a unuia din membrii sai. Hotararea se va lua cu 3/4 din voturi

Responsabilul cu probleme juridice poate fi remunerat cu sume aprobate de adunarea generala, in functie de activitatea depusa. Hotararile consiliului de conducere se adopta cu 2/3 din voturi

  1. Patrimoniul clubului
  2. Se constituie din bunuri materiale preluate, donate sau achizitionate. Consiliul de conducere raspunde de gospodarirea, dezvoltarea si folosirea judicioasa a acestor bunuri. De asemenea, patrimoniul se constituie din fonduri banesti provenite din taxa de inscriere, cotizatia lunara si alte venituri.

    Utilizarea fondurilor banesti se face in interesul membrilor clubului, cu aprobarea adunarii generale cu o majoritate de 2/3.

    Taxa de inscriere si cotizatia lunara se stabileste de catre adunarea generala.

    Membri aspiranti beneficiaza de reducerea cotizatiei cu 50%

    Pentru cazuri neprevazute se pot percepe si alte taxe, cu aprobarea adunarii generale si cu motivarea necesitatii

  3. Dispozitii finale

Excluderea unui membru se hotareste in adunarea generala.

Decizia privind dizolvarea clubului se ia in adunarea generala cu majoritate de 2/3 din numarul total al membrilor

Durata de functionare a Clubului de Speologie "Politehnica" este nedeterminata.

Clubul de Speologie "Politehnica" Cluj-Napoca este persoana juridica prin hotarare judecatoreasca.

Prezentul statut poate fi modificat de catre adunarea generala.

Clubul de Speologie "Politehnica" Cluj-Napoca nu aere nici o raspundere in cazul producerii vreunui accident, optiunea inscrierii in club si participarea la actiunile acestuia fiind liber exprimate de catre persoane majore, constiente de riscurile la care se expun.

Acest statut a fost adoptat in sedinta de constituire a asociatiei din 10 aprilie 1990.